Wednesday, December 21, 2011

pEtUa

  1. Untuk menghilangkan stress,perbanyakkanlah pergerakan. Perbanyakkan solat.Ketika solat,kita menggerakkan seluruh tubuh.Lalu berkomunikasi dengan Allah SWT secara zikir dan doa.
  2. Untuk awet muda,gunakanlah senyuman.Tidak hanya di bibir tetapi juga di hati.Jangan lupa bisikkan 'kata kunci',"Allahuma Kama Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperind
  3. Agar wajah selalu segar,berseri-seri dan cantik,cucilah minima 5 kali sehari dgn air wuduk. Jangan dikeringkan,biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambil sejadah, solat, berzikir dan berdoa.
  4. ah kejadianku,maka perindah pula akhlakku).(HR Ahmad).
  5. Untuk,bisikkan kalimat-kalimat Allah,tidak menyakiti hati orang lain,tidak menyombongkan diri atau takbur.
  6. Agar tubuh langsing,mulus,diet yang teratur dgn berpuasa seminggu 2 kali,Isnin dan Khamis.Jika kuat,lebih bagus lagi puasa aNabi Daud a.s. selang satu hari.Makanlah makanan halal,perbanyak sayuran,buah-buahan,dan air putih.
  7. Untuk mengembangkan diri (dikenali),sebarkan salam dan sapaan.Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

JoDoH

ANDA akan mendapati bahawa JODOH kita sebenarnya sudah DITAKDIRKAN iaitu bermaksud ianya sudah ditetapkan oleh ALLAH SWT semenjak azali lagi.
Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud r.a, katanya: Rasulullah s.a.w seorang yang benar serta dipercayai bersabda: "Kejadian seseorang itu dikumpulkan di dalam perut ibunya selama empat puluh hari. Sebaik sahaja genap empat puluh hari kali kedua terbentuklah... segumpal darah beku. Manakala genap empat puluh hari kali ketiga bertukar pula menjadi seketul daging. Kemudian Allah s.w.t mengutuskan malaikat untuk meniupkan roh serta memerintahkan supaya menulis empat perkara iaitu ditentukan rezeki, tempoh kematian, amalan serta nasibnya samada mendapat kecelakaan atau kebahagiaan. Maha suci Allah s.w.t di mana tiada tuhan selain-Nya." (Sahih Muslim, Kitab Takdir, no: 4781)
Tidak kira apakah jalan yang anda gunakan untuk berkahwin maka ianya sudah pun ditetapkan oleh yang demikian mengapakah kita harus menggunakan JALAN yang HARAM sedangkan dengan JALAN yang HALAL pun kita boleh mendapatkannya ?

Janganlah mencelakakan diri kita dengan memilih jalan yang haram dan berdosa kerana kelak kita akan menanggung akibatnya di akhirat.
Kenapa bimbang belum mendapatkan jodoh ?

Apakah anda akan ditakdirkan akan berkahwin atau ditakdirkan tidak akan berkahwin TERNYATA sudah tidak sepatutnya dipertikaikan lagi kerana ianya SUDAH DITETAPKAN dan hal tersebut tidak berubah.

Jadi mengapa bimbang dan risau ? Orang yang beriman kepada Takdir maka tiada kebimbangan dan kerisauan di dalam jiwa mereka kerana menyakini segala sesuatu sudah pun ditetapkan.

Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam Musnadnya dari Abu Darda r.a dari Nabi s.a.w bersabda, ‘Tidak sekali-kali masuk ke dalam syurga (Allah), orang yang mendustakan takdir (Allah).’ (lihat: Silsilah hadis Sahihah, nombor 675).

Apa yang perlu anda risaukan ialah bagaimana harus berusaha, jalan yang perlu dipilih agar memenuhi PERINTAH ALLAH itu sahaja.

Siapakah Pasangan Anda ?

Anda tidak perlu TAKUT siapakah jodoh anda kerana pasangan anda sudah pun ditentukan oleh Allah SWT dan apa yang perlu anda lakukan ialah untuk berusaha mendapatkan calon yang soleh dan solehah sebagai memenuhi PERINTAH ALLAH dalam keadaan anda penuh sedar dan yakin ianya sudah ditetapkan.